Přidat recept

Věnečky ze žloutku

Recept přidal

Ingredience receptu

  • Ingredience na odpalované těsto: 50 g slunečnicového oleje, špetka soli, 120 g hladké mouky, 3 vejce.
  • Ingredience na žloutkový krém: 125 g krupicového cukru, 6 žloutků, 40 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 250 ml 40% smetany
  • ke šlehání.
  • Příprava je opravdu hodně, hodně dlouhá; zabere klidně celé odpoledne. Chcete-li tedy věnečky servírovat k svačině, je dobré začít už zrána. První začněte s krémem, protože se musí dlouze chladit. Odpalované těsto je oproti tomu hotové za chviličku.
  • Co ještě potřebujete: několik menších hrnců a jeden větší, velkou mísu, cukrářský sáček (z pevného igelitu nebo látkový, u slabších riskujete protrhnutí), stěrku, vařečku, elektrickou metlu.

Postup

1. Dejte na malý plamen vařit mléko. Žloutky v jiném alespoň půllitrovém hrnci utřete s cukrem elektrickou metlou, až se spojí do světle žluté homogenní hmoty. Přisypte prosátou mouku a dobře spojte. Do ohřátého mléka vyškrabte obsah jednoho vanilkového lusku a krátce opatrně povařte.

(Vanilkový lusk se dá běžně sehnat v supermarketu v oddělení koření, kde je prodáván jako vanilka bourbon. Je to trochu drahý špás, protože stojí kolem 70 korun, ale má-li člověk štěstí a poohlídne se v oddělení u pečících prášků, pudinků a zdobítek, narazí na lusk od dr. Oetkera, který je stejně kvalitní a o třetinu levnější. Navíc je zataven v luxusní skleněné zkumavce s víčkem, která se dá dál využít. Obsah lusku se získá jednoduše - nožem ho podélně rozřízněte a plochou nože po něm silou přejeďte - semínka, resp. černá mastná hmota jimi tvořená, zůstane na noži).

2. Mléko přelijte do hrnce se žloutkovo-moučnou hmotou, promíchejte a přiveďte k varu. Krém začne houstnout. Stále míchejte, aby byla textura hladká. Je třeba, aby vytvořil skutečně hutnou hmotu připomínající pudink. Trvá to asi 3-5 minut.

3. Hotový krém dejte zchladnout třeba za okno, anebo - po vychladnutí - ještě do lednice.

4. Pusťte se do odpalovaného těsta. Olej a vodu nalijte do hrnce, osolte špetkou soli a jakmile se směs začne vařit, přisypte pomalu a za stálého míchání prosátou mouku. Těsto bude hodně tuhé, od míchání bolí ruka. Míchejte, anebo spíš do těsta žďoubejte a převalujte ho sem a tam tak dlouho, dokud se na dně hrnce nevytvoří bílá moučná vrstvička. Trvá to asi 5 minut. Plamen mějte celou dobu jen mírný.

5. Nechte těsto chladnout. Do hrnečku vyklepněte tři vejce a postupně po jednom vlijte na tuhé těsto. Vařečkou jakž takž vpracujte - štouchejte do těsta, aby vajíčko aspoň částečně přijalo. Potom si vemte k ruce elektrický hnětač nebo metlu a hmotu rozmíchejte na hrubou hrudkovatou texturu. Vařečkou spojte do hladka a opakujte s vajíčkem č. 2 a 3.

6. Připravte si stěrku a cukrářský sáček. Předehřejte troubu na 180 °C. Lepkovou tahavou hmotou ho naplňte asi do poloviny a na plech vyložený pečícím papírem malujte kolečka (zhruba 5-7 cm průměr). Můžete je dělat relativně blízko od sebe; těsto sice nabude, ale nijak významně. Ideálně vám množství vyjde na jeden plech, ale já to musela dělat nadvakrát - nevešlo se. Množství vychází zhruba na 30 menších věnečků. Pečte 35-40 minut a po celou dobu neotvírejte troubu!

7. Smetanu vyšlehejte do tuha a vařečkou zapracujte do zchladlého vaječného krému. Je důležité, aby byl krém opravdu dokonale ztuhlý a vychladlý! Spojte do hladka a vraťte do ledničky. Cukrářský sáček vymyjte od těsta a připravte na další kolo.

8. Upečené věnečky nechte vychladnout a zoubkovaným nožem podélně rozřízněte. Cukrářský sáček naplňte krémem a plňte dolní díl věnečků jedním nebo i dvěma tahy na sobě. Přiklopte horním dílem a pocukrujte moučkovým cukrem.

9. Dejte ještě aspoň na hodinu do lednice a servírujte - třeba s čerstvým ovocem a mátou.

(1 rating) (not rated yet) 4.0 1
náročný
cca 120 minut

Kategorie

Moučníky, Ostatní moučníky

Přidat komentář