Přidat recept

Třená bábovka

Recept přidal

Ingredience receptu

  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 180 g másla
  • kůra z 1 citronu
  • 100 ml mléka
  • 370 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do jedné misky dáme bílky se špetkou soli, do druhé změklé máslo, oba cukry, žloutky a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk s cukrem, žloutky a kůrou šleháme ručním elektrickým šlehačem, až hmota nabude a zesvětlá. Pak po troškách zašleháme vlažné mléko. Vařečkou vmícháme mouku a sníh z bílků. Přibližně třetinu těsta přendáme do misky od sněhu, přidáme k němu lžíci rumu a kakao a dobře promícháme. Do formy dáme polovinu světlého těsta, na ně těsto tmavé a pak zbytek světlého. Stěrkou urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 190°C a pečeme asi 40-45 minut. Zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby 5-10 minut počkáme a bábovku vyklopíme. Vychladlou pocukrujeme.

(1 rating) (not rated yet) 3.0 1
snadný / 10 porce
cca 75 minut

Kategorie

Moučníky, Bábovky

Přidat komentář