Přidat recept

Steak z tuňáka na grilu

Recept přidal

Ingredience receptu

  • 4 steaky z tuňáka 2cm silné
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 4 stroužky česneku
  • 3 proužky citronové kůry
  • šťáva z 1 citronu (3 až 4 lžíce)
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 hrnek extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička hrubozrnné soli
  • 1 lžička čerstvě drceného černého pepře

Postup

Podle toho, jak upravené maso z tuňáka koupíme, odstraníme případnou kůži a nakrájíme si steaky silné cca 2cm. Pokud koupíme již váleček masa připravený na steaky, máme práci jednodušší.Z nakrájených steaků vyřízneme případné krvavé skvrny. Opláchneme je pod tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami.
V mixéru smícháme bazalku, česnek, citronovou kůru a šťávu, vinný ocet, olej, sůl a pepř. Do skleněné zapékací mísy nalijeme třetinu marinády a položíme do ni steaky. Zbytek marinády nalijeme na steaky. Dáme do lednice marinovat 1 až 2 hodiny. Během této doby steaky několikrát obrátíme.
Připravíme gril na přímé grilování a předehřejeme ho na vysokou teplotu. Milovníci kouře mohou při grilování použít dřevěné lupínky k uzení ryb k vytvoření kouřového aroma. U dřevěného grilu vhodíme namočené a okapané lupínky přímo na rozžhavené uhlí. U plynového grilu použijeme udící box (pokud je jím gril vybaven) nebo některý z našich udících boxů.
Až bude grilovací rošt horký, očistíme ho kartáčem a potřeme olejem, aby se nám steaky nepřichytávali. Položíme steaky na grilovací rošt a grilujeme podle naší chuti – středně propečené steaky budou hotové za 4-6 minut z každé strany. Vždy v polovině grilování z každé strany otočíme steaky o 45 stupňů, aby se vytvořila perfektní mřížka na povrchu steaků (otisk grilovacího roštu). Po ugrilování necháme steaky na talíři ještě 2-3 minuty odpočinout a podáváme se zeleninovým salátem.

(0 rating) (not rated yet)
snadný / 4 porce
cca 45 minut

Kategorie

Maso, Ryby

Přidat komentář