Add recipe

Rychlé křehké palačinky

Recipe added by

Recipe ingredients

  • 5 hrnků hladké mouky
  • Asi ¾ l mléka
  • Špetka soli
  • 2 ks vajec
  • Olej na smažení, jedna lžíce

Preparation

Těsto na palačinky připravíme smícháním všech surovin kromě oleje. Je dobré vždy přidávat mléko po malých dávkách střídavě s malými dávkami mouky, a pokaždé těsto pečlivě promíchat, aby se netvořily hrudky. Těsto by mělo mít řidší konzistenci – příliš husté těsto se špatně roztéká na pánvi a příliš řídké se trhá. Podle potřeby jej můžeme zahustit moukou nebo zředit mlékem.
Pánev necháme rozpálit a pak vymažeme trochou oleje. Poté na pánev lijeme naběračkou těsto; můžeme obsah naběračky nalít do středu pánve a pak s ní kroužit tak, až se těsto kompletně a rovnoměrně rozlije po celém jejím obvodu, nebo těsto nalít na jeden okraj pánve a tak jej tím samým kroužením rozlívat stejným způsobem. Je lepší nabrat si spíše méně těsta než více, aby byly palačinky tenké – vždy můžete těsto přilít. Když ho ale nalijete hodně, už ho neuberete a výsledná palačinka bude silnější.
Palačinky smažíme zprudka a velmi krátce po obou stranách dozlatova či mírně do hněda. Není nutné vždy vymazat pánev olejem před smažením každé palačinky, bohatě to postačí pouze před smažením té první a pak to můžeme zopakovat třeba tehdy, až se nám palačinky začnou hůře otáčet – nejsou vůbec mastné a jsou křehké.
Pokud víme, že budeme výsledné palačinky konzumovat nasladko, můžeme do nich místo soli přidat lžíci moučkového cukru či špetku skořice.
Palačinky můžeme podávat rozvinuté či svinuté, s marmeládou, jogurtem či zakysanou smetanou, zmrzlinou, čerstvým či kompotovaným nebo horkým ovocem a šlehačkou, ale například i se špenátem nebo plněné směsí mletého masa či hub, nebo se šunkou a kečupem. Jsou dobré i studené.

(0 rating) (not rated yet)
snadný / 8 serving
cca 30 minute

Category

Pokrmy, Sladká jídla

Přidat komentář