Přidat recept

Pravá znojemská pečeně

Recept přidal

Ingredience receptu

  • 750 g hovězí kýty (nízký bok)
  • 6 nakládaných okurek
  • Pepř
  • Sůl
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • Půlka celeru
  • 60 g slaniny
  • Olej podle oka
  • 10 g hladké mouky
  • Máslo na restování zeleniny
  • 300 g chleba
  • 5 dl vody

Postup

Maso si naklepeme paličkou na maso. Pak si ho osolíme a opepříme a necháme odpočívat.

Pak si okurky a slaninu nakrájíme na nudličky a maso tím prošpikujeme.

Pak si nadrobno pokrájíme cibuli a touto rozsekanou cibulí pak maso potřeme ze všech stran.

Pak si očistíme mrkev, celer a petržel a pokrájíme si to všechno na malé kostičky tak, jako bychom je připravovali na svíčkovou.

Pak si ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a dáme na něm kořenovou zeleninu restovat. Jakmile budeme mít hotovo, vložíme do tohoto hrnce i prošpikované maso. V ruce si pak natrhám chleba a taktéž ho vhodíme k masu do hrnce.

Pak maso podlijeme horkou vodou a vložíme do trouby, která je rozehřátá na 170 stupňů.

Pak si hrnec (nebo pekáč - podle toho, v čem to děláme) zakryjeme alobalem a dáme péct.

Určitě to budete péct alespoň hodinu a během pečení maso alespoň 4x přelijeme výpekem.

Po hodině pečení při 170ti stupních sundáme alobal, troubu přižhavíme na 220 a sundáme alobal. Asi po dvaceti minutách se nám na mase zatáhne krásná kůrčička.

Pak si maso necháme někde v teple, ale vyndáme ho z nádoby, ve které se peklo a v této nádobě nám v tuto chvíli zůstane výpek se zeleninou.

Tento výpek si rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme i hladkou mouku. Pořádně to všechno rozmícháme a necháme na plotně povařit asi na 10 minut.

Jako přílohu doporučuji buď houskový knedlík nebo klasickou bílou rýži.

Tip: Moje babička do této hotové omáčky ještě nastrouhala na hrubém struhadle 2 nakládané okurky a promíchala. Hodí se to pro lidi, kteří opravdu chtějí, aby byla omáčka velmi okurková.

(0 rating) (not rated yet)
středně obtížný / 4 porce
cca 90 minut

Kategorie

Maso, Hovězí

Přidat komentář