Perník na strouhání našich babiček
Recept přidal fb.lib 9.12.2013
Ingredience receptu
- ½ l medu nebo sirobu,
- 1 šálek mléka,
- 500 g žitné mouky nebo hladké pšeničné,
- 10 g perníkového koření,
- 2 vejce,
- 30 g amonia,
- tuk na potření plechu
Postup
Med nebo sirob rozpustíme ve vlahém mléce. Do zadělávací mísy prosejeme mouku s kořením ,zaděláme vlahým mlékem s medem nebo sirobem., přidáme rozšlehaná vejce a nakonec amonium rozmíchané v trošce mléka.Vypracujeme těsto a necháme je v chladu několik dní odpočívat.Pak z těsta uděláme malé šišky (průměr 2,5 až 4 cm) ,naskládáme je na pomazaný plech na povrchu je potíráme oslazenou vodou a pečeme do červena.
Strouhaný perník používáme na sypání sladkých kaší a ovocných knedlíků,do sledkých omáček jako rajská, slivovačka, odvarka, polská atd. na kapra na černo, zahušťování makových náplní, jako náplně do třených bábovek nebo zahušťování do jablečných štrúdlů místo strouhanky.