Přidat recept

Perník na chaloupky-výborný

Recept přidal

Ingredience receptu

  • 1 kg hladké nebo žitné mouky
  • 35 dkg cukru
  • 25 dkg medu
  • 4 celá vejce
  • 1 žloutek
  • 2 dkg jedlé sody
  • 1 lžíce meruňkové marmelády
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce mletého anýzu
  • na hrot nože hřebíčku a nové koření-mleté.

Postup

Med, vejce, cukr ušleháme do pěny. Na vál jsi připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře zpracujeme na tuhé těsto.Toto těsto je výborné a v chladné místnosti nebo v lednici zabalené v mikrotenu nám vydrží i půl roku.
Připravíme šablonu na chaloupku (chaloupka je menší,velmi vhodná jako dárek k Mikuláši apod.). Nejprve připravíme spodek na kterém chaloupka bude stát-čtverec 15x15 cm. Dále vykrojíme dvě stěny podélné 8,5x5cm.
Dva štíty:šířka 5 cm,výška 5cm a dále se zužuje do štítu asi 3 cm. Viz nákres. Nakonec vykrojíme obě střechy 13x8 cm.
Tvary položíme na plech,potřeme je vodou mírně obarvenou hnědým bretonem,to proto aby perník byl celý pěkně hnědý a ne místy světlý.Pečeme v prudké troubě.Po upečení ihned potíráme rozšlehaným vejcem.Po vychladnutí zdobíme obě podélné strany a štíty.a necháme zaschnout.potom štíty a podélné stěny k sobě přilepíme tuhým bílkem umíchaným s cukrem.Po zaschnutí položíme na chaloupku střechu. Rovněž obě půlky slepíme tuhým sněhem a ještě připevníme párátky než střecha zaschne. Potom je můžeme odstranit.Střechu zdobíme až po zaschnutí, buď ji celou potřeme řidší bílkovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem-chaloupka je jako zasněžená a nebo naznačíme pomocí kornoutu střešní tašky.
Z tohoto perníků lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká,pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.

(0 rating) (not rated yet)
náročný / 1 porce
cca 120 minut

Kategorie

Moučníky, Ostatní moučníky

Přidat komentář