Přidat recept

Olejová bábovka

Recept přidal

Ingredience receptu

  • hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukr moučka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 vejce

Postup

Bábovkovou formu vymažeme olejem nebo máslem, a můžeme (ale nemusíme) vysypat moukou. Troubu dáme předehřát zhruba na 180 °C, a pustíme se do přípravy těsta: Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je spolu s olejem, mlékem, cukrem i moukou. Mícháme tak dlouho, dokud nevytvoříme hladké, žluťoučké těsto, do kterého pak opatrně vmícháme hustě vyšlehané bílky, tak, aby se nezdrcly - jednak by to byla škoda, a jednak by naše bábovka pak nebyla tak nadýchaná a křehká, jak by být měla :). Zhruba 2/3 těsta vlijeme do předem připravené formy. Do zbylého těsta vmícháme kakao a i to vlejeme do formy - vznikne tak působivý "mramorový" efekt. Bábovku pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 35 - 40 minut. To, zda je hotová, zkoušíme špejlí - pokud se na dřevo těsto nepřichytne, je už upečené :). Potom už jen naši bábovku vyklopíme z formy (pokud nejde vyklepnout, chvíli počkáme, až těsto zchladne, nebo zchladíme rovnou formu, například houbičkou na mytí nádobí namočenou ve studené vodě), posypeme moučkovým cukrem - a můžeme podávat.

(1 rating) (not rated yet) 5.0 1
středně obtížný
cca 45 minut

Kategorie

Moučníky, Bábovky

Přidat komentář