Přidat recept

Medovník dvě náplně

Recept přidal

Ingredience receptu

Na dort :

  • 100g másla
  • 150g cukru (nejlépe hnědý-třtinový)
  • 3 polévkové lžičky medu
  • 2 vejce
  • 400g polohrubé mouky
  • 2 kávové lžičky jedlé sody

Náplň 1:

  • 250 ml šlehačky (33%)
  • 190 g 15% zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce medu

Náplň 2:

  • 375g zahuštěné kondenzované mléko
  • možné již zakoupit zkaramelizované

Posyp :

  • 5 polévkových lžic vlašských ořechů
  • 1 rozdrcená placka(sami upečem)

Postup

Do rendlíku na velmi mírném ohni dáme rozpustit máslo a do rozpuštěného másla dáme cukr, a přidáme med. Stále na velmi mírném ohni vmícháme vejce. Opět řádně rozmícháme. Pak přidáme pouze půlku mouky a rozmícháme. Přivedem směs téměř k varu a udržujeme tento stav cca 5-8min. POZOR nemělo by vřít a už vůbec nesmíme těsto spálit. Pak stáhneme hrnec z ohně a při stálém míchání vmícháme jedlou sodu. Pak vmícháme druhou půlku mouky(můžeme prosít). Pak rozdělíme ještě teplé těsto na 5 stejných dílů(nejlépe odvážit) a na pomoučeném vále uválíme placky tenké 2-4mm, které okrajujeme podle pokličky nebo formy na dort. Ze zbytků odkrojeného těsta uvalíme placku, kterou po upečení a zchládnutí rozdrtíme na prach(nejlépe v mixéru). Placky pečeme na plechu s pečícím papírem v rozehřáté troubě při 170st. Celsia do zlatohněda. Musíme je kontrolovat, protože pečení je docela rychlé. Pak je necháme zchládnout nejlépe na mřížce(nedivte se ztvrdnou). Pak si připravíme náplně.

Náplň 1 - Šlehačku vyšleháme do tuha a přidáme zakysanou smetanu a med, které opatrně vmícháme.

Náplň 2 - Pokud máme již zkaramelizované zkondenzované mléko tak už stačí jen otevřít. Pokud ne, tak nejdřív zahuštěné mléko necháme zkaramelizovat a to ponořenou plechovku ve vodě vaříme min. 2 hodiny(v papiňáku 1hodina)
POZOR tohle doma nezkoušejte neotvírejte plechovku hned po uvaření, počkejte než vychládne.

Pak promazáváme jednotlivé placky střídavě náplněmi, ale tak aby každá placka aspoň jednou stranou byla namazaná šlehačkovou náplní. Necháme si trochu šlehačkové náplně na potření celého dortu kolem dokola. Zkaramelizované mléko potíráme tence a stačí 1/2 plechovky na celý dort(nám bohužel stačit musí, protože ji sežerem během mazání).

Pak připravíme posyp a to z rozmixované placky a vlašských ořechů. Posypeme tím celý dort kolem dokola. Pak na talíři dort zatáhneme potravinovou fólií a dáme do ledničky. Minimálně vydržte 12hod, ale lépe 24hod. Pak ŽERÉÉM. Samozřejmě možnosti obměn se meze nekladou, pokud budete chtít sladší přidejte si víc cukru nebo medu nebo karamelového mléka nebo naopak, nebo jak to bývá klidně i lentilky.

(1 hodnocení) (jestě nehodnoceno) 3.0 1
středně obtížný
cca 90 minut

Kategorie

Dorty, Moučníky

Komentáře (2)

Avatar - Kokoska

Kokoska

06.03.2013, 18:41

Nevím jak původnímu zadavateli receptu, ale když podle tohoto receptu peču, po medovníku se většinou zapráší :-D
měli jsme ho ale i třetí den po upečení a byl stále výborný, o moc déle bych ho ale raději nenechávala

Andrea

04.03.2013, 18:43

Dobrý den zaujal mě váš Medovník a jen bych se chtěla zeptat jak dlouho vydrží takhle hotový Medovník když je v něm ta šlehačka? Děkuji

Přidat komentář