Add recipe

Grilované kuře pod cihlou

Recipe added by

Recipe ingredients

  • 4 kuřecí prsa (150-200g každé)
  • 1 lžička hrubé mořské soli
  • 1 lžička černého pepře (čerstvě nadrceného nebo namletého)
  • 1/2 až 1 lžička pálivé papriky (chilli) – dle chuti
  • 1 lžíce nadrobno nakrájeného česneku
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 / 4 hrnku olivového oleje (extra virgin)

Dále budete potřebovat:

  • 2 cihly - každá zabalená v alobalu nebo naši grilovací žehličku (pro zatížení masa)
  • ½ - 1 hrnek dřevěných lupínků k uzení drůbeže, namočených na 1 hodinu do studené vody (není třeba, pokud si nepřejete mít kuřecí maso s příchutí kouře)

Preparation

Z prsou odstraníme přebytečný tuk a šlachy. Opláchneme je pod studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami. Prsa po obou stranách posypeme solí, černým pepřem, pálivou paprikou, česnekem a rozmarýnem a vklepeme vše prsty do masa. Rozložíme prsa do skleněné misky a zalijeme citrónovou šťávou a olivovým olejem. Necháme marinovat v ledničce 30 minut - 1 hodinu. Během této doby maso několikrát obrátíme.
Nastavíme gril na přímé grilování a předehřejeme ho na vysokou teplotu. Pokud používáme plynový gril, umístíme okapané dřevěné lupínky do udícího boxu (pokud je jím gril vybaven) nebo můžeme zakoupit některý udící box z naší nabídky. U grilu na dřevěné uhlí vhodíme okapané lupínky přímo na žhavé uhlíky.
Grilovací rošt očistíme kartáčem a potřeme ho rostlinným olejem. Umístíme kuřecí prsa na grilovací rošt, všechny ve stejném směru, např. v úhlu 45 stupňů k mřížce
roštu. Na maso položíme zabalené cihly v alobalu nebo některou z našich grilovacích žehliček, určených přímo pro tento recept. Zatížením dosáhneme nejen výraznějšího otisku mřížky roštu, ale maso si hlavně uchová svoji šťavnatost.
Grilovat můžeme se zavřeným poklopem grilu nebo bez něj – můžeme si tak regulovat intenzitu vůně kouře, kterou bude maso mít. (zavřený poklop = větší intenzita vůně kouře)
Grilujeme prsa, až jsou úplně propečená, tj. 4 až 6 minut z každé strany. V půlce grilování z každé strany otočíme prsa o 90 stupňů, abychom vytvořili atraktivní otisk mřížky roštu. Maso by mělo být v nejsilnější části na dotek pevné – pak je úplně propečené. Přendáme kuřecí prsa na talíř a podáváme.

(0 rating) (not rated yet)
snadný / 4 serving
cca 90 minute

Category

Maso, Drůbeží

Přidat komentář