Add recipe

Velikonoční recepty – perníčky, jidáše i mazanec

Velikonoce už jsou za dveřmi a kuchyně by neměla před oslavou těchto svátků zahálet. Vrátit se k oblíbeným tradičním jídlům jako jsou jidáše nebo mazanec rozhodně neomrzí.

V tomto článků Vám dáme tipy na recepty právě na tyto dvě tradiční pochoutky. Kromě toho pak přidáme i recept na jednoduché velikonoční perníčky, které můžete připravit pro malé koledníky.

A komu by tento výběr nestačil, doporučujeme nahlédnout do naší kategorie velikonoční recepty, kde najdete celou řadu inspirace pro velikonoční pečení i vaření.

Perníčky pro koledníky

Tradic velikonočních perníčků se u nás usídlila stejně, jako další velikonoční kulinářské zvyky. Mnoho hospodyněk si tak jinou sladkou odměnu pro koledníky nedokáže ani představit. Kromě koledníků si na perníčkách samozřejmě ale můžete pochutnat i vy. Následující recept vám poradí, jak je udělat rychle a bez nutnosti je vytvářet s předstihem. Perníčky podle tohoto receptu jsou totiž měkké a konzumovatelné ihned po vychladnutí.

Potřebujete: 800g hladké mouky, 300g medu, 300g cukru krupice, 300g másla, 4 bílky, 100ml mléka, 2 lžičky sody, lžička skořice, pár kusů hřebíčku, anýz, badyán

Postup: Utřeme med s cukrem a žloutky. Poté přidáme všechno nadrcené koření a mléko a dobře promícháme. Do těsta nakonec pak přidáme prosetou mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vypracujeme hladké těsto. To přikryjeme a necháme v chladu (klidně i v ledničce) odpočívat cca 12 hodin. Druhý den těsto vyválíme na placku vysokou cca 4mm a vykrajujeme různé tvary. Nakonec perníčky můžeme potřít vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby na cca 180-200°C péct. Po vychladnutí perníčky můžeme dle libosti ozdobit cukrovou polevou.

Jidáše na Zelený čtvrtek

Na zelený čtvrtek se má sníst lžička medu proti včelímu štípnutí, daleko známější tradicí jsou ale tzv. jidáše. I vy si tak můžete připomenout Jidáše, který zradil Ježíše a právě na zelený čtvrtek ho odevzdal do rukou Farizejcům. Ne náhodou mají pak tyto bochánky tvar provazu, na kterém se proradný Jidáš oběsil. Odedávna se tak traduje, že kdo si na zelený čtvrtek jidáše sní, bude chráněn proti hadímu uštknutí i proti lidské zradě.

Potřebujete: 500g polohrubé mouky, 80g cukr moučky, 100g másla, 200ml mléka, 2 žloutky, 20g droždí, 2 vanilkový cukr, sůl, citrónová kůra, žloutek na potření, med

Postup: Připravíme si kvásek smícháním části vlažného mléka, nadrobeného droždí a lžící cukru. Přidáme ještě trochu mouky a mírně zamícháme. Než kvásek vzejde, utřeme žloutky s máslem a cukrem do pěny. Poté přidáme vanilkový cukr, špetku soli a pomalu postupně přimícháváme mouku. Nakonec vmícháme kvásek a postupně i zbylé mléko a vařečkou zpracujeme vláčné těsto. To necháme na teplém místě kynout asi hodinu.

Z nakynutého těsta na vále vytvarujeme válečky, které stočte do spirály a nechte je ještě asi čtvrt hodiny na plechu kynout. Poté je potřeme vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct asi na 180°C přibližně 20 minut. Až jidáše vyjmeme z trouby, pokapeme medem a můžeme mlsat.

Velikonoční mazanec na Bílou sobotu

Velikonoční mazanec je v českých končinách asi nejklasičtější velikonoční pečivo. Sladký bochánek chutí podobný vánočce by tak neměl chybět na žádném velikonočním stole. Pokud se na jeho pečení také chystáte, nezapomeňte, že se má péct na Bílou sobotu. Právě tento den se totiž traduje, že Ježíš vstal z mrtvých.

Potřebujete: 750g polohrubé mouky, 375ml mléka, 2 žloutky, 40g pekařského droždí, 150g cukr moučky, 150g másla, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nasekaných mandlí, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr, špetka soli, muškátový oříšek (příp. květ), tuk na vymaštění plechu, vejce na potření

Postup: Nejprve smícháme všechny sypké ingredience, aby se nám řádně promíchali. Tedy prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, trochu soli, citrónovou kůru a špetku muškátového oříšku. Dále je třeba namočit rozinky do rumu a připravit kvásek. Ten připravíme tak, že mírně ohřejeme trochu mléka (jen do vlažna) a rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci cukru a mouky, jemně promícháme a necháme vzejít. Mezitím v hrnečku necháme rozpustit máslo a necháme trochu zchladnout.

Až bude kvásek vzešlý, přimícháme ho k sypké moučné směsi. Do zbylého mléka přidáme žloutky, promícháme a také přidáme do těsta. Nakonec vše zalijeme trochu zchladlým rozpuštěným máslem. Vše pak mísíme vařečkou do hladkého těsta, které se nelepí. Poté vyndáme těsto z mísy na vál a ještě ho zpracujeme rukou. Poté ho uložíme opět do mísy, přikryjeme a dáme na teplé místo asi na hodinu vykynout.

Poté těsto vyklopíme na vál a přidáme do něj trochu mandlí a rozinek. Opět vložíme do mísy a necháme kynout ještě další hodinu. Po vykynutí vytvarujeme bochánek, který dáme na vymazaný plech. I zde ho necháme po úpravě ještě cca 15 minut vykynout. Poté už bochánek jen potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Až vajíčko zaschne, uděláme nožem na bochánku kříž a strčíme ho do trouby.

Troubu bychom měli mít předem rozehřátou na cca 180°C. Po pěti minutách pečení teplotu stáhneme a pečeme 50-60 minut na 150°C. Hotový mazanec poznáte jednoduše. Stejně jako u každé jiné buchty stačí, když do něj píchnete špejlí, pokud se těsto nebude na špejli lepit, máte hotovo.

Přejeme krásné velikonoce :-)

(2 hodnocení) (jestě nehodnoceno) 5.0 2
25.3.2013

Tag

Velikonoční perníčky Velikonoční beránek Velikonoční recepty a postup Velikonoční jídla Velikonoční jidáše Velikonoční jidášky Velikonoční mazanec kynutý velikonoční mazanec recept

Přidat komentář