Přidat recept

Vánoční recepty Gordona Ramsayho

Nejen štědrovečerní večeře, ale i celý Štědrý den, by se měl nést ve znamení pohody, lásky a také dobrého jídla. A kdo jiný než majitel 14 michelinských hvězdiček by jej vám měl připravit? Podívejte se na vánoční recepty Gordona Ramsayho a připravte si slavnostní jídlo od snídaně až po večerní dezert. A pokud vám to nebude stačit, vyzkoušejte i další recepty Gordona Ramsayho.

Snídaně – Míchaná vejce s lososem

Snídaně je základ každého dobrého dne. A pokud chcete opravdu výjimečný vánoční den, je načase začít ho míchanými vejci s uzeným lososem a rozpečenými croissanty. Sice se vám nenaservírují sami až do postele, ale jejich příprava zabere jen pár minut.

Příprava croissantů: Croissanty nakrájejte na silnější plátky a ty dejte na pánev. Nedávejte pod ně žádný tuk, protože sami obsahují hodně másla. Opečte je mírně z obou stran. Na opečené croissanty položte vždy přeložený plátek uzeného lososa.

Příprava vajíček: Vezměte hrnec a rozklepněte do něj dvě vejce a přidejte na menší kostky nakrájené máslo. Poté vše dejte na vařič. Teprve teď začněte vše míchat. Máslo se bude pomalu rozpouštět a spojovat se s vajíčky. Až vznikne krémová struktura, hrnec odstavte a plastovou stěrkou setřete vše ze stěn hrnce dolů a odstraňte i uchycenou hmotu na dně. Přidejte ještě malý kousek másla, sůl a pepř. Poté vše vraťte na plotnu a za stálého míchání přidejte trochu smetany. Ta zabrání tomu, aby se vejce vysušila. Nakonec přidejte čerstvou pokrájenou pažitku, zamíchejte a naneste vajíčka na připravené croissanty s lososem.

Oběd – Salát Nicoise s lososem a lehkou estragonovou majonézou

Vánoce jsou typické přejídáním a těžkými jídly. Je tedy vhodné proložit občas vánoční speciality i něčím lehčím. Tím může být právě salát Nicoise. Slavnostní verzi tohoto salátu ale Gordon speciálně upravil, tradičního tuňáka nahradil lososem, studenou verzi nahradil teplou a přidal několik skvělých tipů na servírování, aby byl salát nejen lahodou pro jazyk, ale i pro oči.

Příprava lososa: Nejprve připravíme tzv. Court bouillon. To uděláme tak, že do velkého hrnce nalejte vodu, do které přidejte nakrájený fenykl a pak nasekaný celer a cibuli. Dále osolte, přidejte bílé víno, estragonový ocet, několik hvězdiček badyánu, několik kuliček rozdrceného bílého pepře, hrst nakrájené petržele, několik bobkových listů a několik plátků citrónu. Až se vše prohřeje, ponořte do této směsi filet z lososa. Ten není již třeba nijak kořenit, veškerou chuť chytí od této směsi. 4-5 minut lososa povařte a pak otočte, stáhněte z plotny a nechte ponořeného zchladnout.

Příprava majonézy: Do mísy dejte žloutek a lžíci hořčice. Zakapejte estragonovým octem a začněte šlehat. Až bude směs hustá, za stálého šlehání postupně přikapávejte slunečnicový olej. Ve chvíli, kdy je majonéza ušlehaná opravdu dohusta, přidejte citronovou šťávu a trochu vody, aby nebyla majonéza tak těžká. Měla by vám vzniknout krémová směs, kam přidáte nasekaný estragon, citronovou kůru, sůl a pepř. Vše ještě jednou řádně promíchejte.

Příprava vajíček: Připravte hrnec, který bude sloužit jako vodní lázeň. Do menších hrníčků dejte list bazalky, který bude ze dna dosahovat až po okraj. Na dno každého hrníčku položte stočenou ančovičku. Pak opatrně rozklepněte do každého hrníčku vajíčko a dejte šálky do vodní lázně s vroucí vodou. Pak vše vezměte a strčte do předem vyhřáté trouby asi na 8 minut.

Příprava zeleniny: Cherry rajčátka překrojte na půlky. V míse je zakapejte olivovým olejem a zasypte pokrájenou bazalkou a citronovou kůrou. V hrnci uvařte fazolové lusky a napůl rozkrojené brambory. Až budou měkké, dejte je na pánev a trochu osmažte.

Servírování: Nakonec vše servírujte na velký talíř nebo tác. Nejprve doprostřed rozprostřete listy baby salátu. Na ně naklaďte srdíčka salátu, jejichž konec jsme namočili v majonéze. Kolem rozmístěte brambory a mezi ně zelené fazolky. Kolem poté dejte i rajčata a několik černých oliv. Opatrně uvolněte okraje vajíčka od šálku a pomocí bazalky vyjměte vajíčka, měla by po lístku hladce vyklouznout ven. Dát je můžete přímo na půlky brambor. Vyjměte lososa z lázně, sloupněte kůži a prsty jemně rozdělte maso na plátky. Těmi poklaďte celý salát. Nakonec vše ještě pokapejte trochou majonézy.

Večeře – Pečený krocan s citronem, petrželí a česnekem

Ačkoliv česká kuchyně dává na vánoce přednost rybě. Ve Velké Británii odkud Gordon Ramsay pochází je zvykem servírovat krocana. Pokud byste si tedy chtěli pro jednou na jídelníčku slavnostní večeře něco změnit, pečený krocan je ta pravá příležitost. Recept totiž není vůbec těžký.

Příprava másla: Do mísy dejte změklé máslo, které osolte a opepřete. Přidejte olivový olej, který ochrání krocana, aby se nevysušil. Dále přidejte tři rozmačkané stroužky česneku a hrst nasekané petržele. Vše důkladně promíchejte.

Příprava krocana: Krocana otevřete a jeho dutinu hodně osolte a opepřete. Přidejte dvě rozkrojené neloupané cibule, půlku citronu a bobkové listy. Poté pomalu od otvoru uvolňujte na krocanovi kůži. Je třeba postupovat postupně a opatrně, aby se kůže neroztrhla. Pomalu tak kůži uvolníme z obou stran po celých prsou. Poté z másla vytvoříme kuličku, vložíme ji pod kůži a opatrně svrchu prsty rozprostřeme máslo pod celou kůží. Zbytkem másla pokryjte celý povrch krocana a dejte ho na pekáč a ještě pokapejte olivovým olejem. Krocana dejte péct na 220°C. Po deseti minutách ho vyndejte a pokryjte plátky slaniny, která ho taktéž bude chránit před vyschnutím a navíc vytvoří základ pro omáčku. Poté krocana vraťte do trouby a snižte teplotu na 180°C. Pečte půl hodiny na každé kilo. Upečeného krocana vyndejte na tác a nechejte opravdu dlouho odpočinout.

Příprava krůtí omáčky s cidrem a vlašskými ořechy: Zbytek tuku z pekáče slejte na hlubší pánev. Poté sejměte slaninu, pokrájejte ji a přidejte na pánev. Poté vyjměte z krocana změklou cibuli a její vnitřek pokrájejte a přidejte také. Nakonec stejně naložte i s vyndanou půlkou citronu. Přidejte několik snítek rozmarýnu a tři menší nakrájená rajčata. Z krocana odlomte křídla a uřízněte ocásek a přidejte do omáčky. Vše rychle posmažte a poté přidejte suchý cider. Nechte ho vyvařovat a přidejte i zbytek šťávy, která se mezitím z krocana uvolnila. Až se omáčka z poloviny odpaří, rozmačkejte zeleninu a přidejte kuřecí vývar. Opět ho nechte odpařit. Poté omáčku přeceďte a snažte se přes cedník vymačkat i maximum šťávy ze zbytků zeleniny a masa. Do přecezené omáčky vložte smítku rozmarýnu a nechte vylouhovat. Nakonec stačí pouze rozdrtit vlašské ořechy a zalít je vytvořenou omáčkou.

Dezert – Panna cotta s polevou z granátových jablek

A sladká tečka na závěr v podobě italského smetanového dezertu. Kdo by odolal…

Příprava základu: Do hrnce nalijte 250ml smetany, 50ml mléka a nasypte 50 gramů cukru krupice. Vše zamíchejte a přiveďte k varu. Pro dospěláckou verzi můžete v této fázi přidat trochu rumu, pro děti můžete dezert ochutit vanilkou, čokoládou nebo čímkoliv jiným. Sundejte hrnec z plotny a přidejte do něj pár plátků želatiny, kterou jste předtím namočili do vody a opět vymačkali. Rozmíchejte želatinu a nechte vytvořit jemnou pudinkovou hmotu. Tu vlijte do skleniček a dejte do lednice.

Příprava polevy: Nasypte na pánev lžíci cukru krupice a zalijte šťávou z granátových jablek. Směs přiveďte do varu, až se vytvoří lepkavý sirup. Ten nalijte do džbánku a nechte vychladnout.

Servírování: Až bude obsah skleniček, které jste dali do lednice mírně ztuhlý, opatrně jej přelijte polevou. Nakonec vezměte v mrazáku předem vychlazenou čokoládu a vytvořte čokoládové hoblinky, kterými posypete povrch dezertu.

 

Tým Recepto.cz Vám přeje krásné vánoce a ničím nerušenou chuť k jídlu!

(2 hodnocení) (jestě nehodnoceno) 4.5 2
20.12.2012

Štítky

vánoční recepty zahraniční kuchyně slavnostní menu gordon ramsay kuchařka

Přidat komentář