Přidat recept

Tipy na recepty z vařených vajíček

Velikonoce jsou za námi, a jistě i vám po nich v lednici zbyla spousta uvařených vajec. Pokud se vaši malí koledníci opravdu činili, je možné, že je budete jíst ještě hodně dlouhou dobu. Jak je ale upravit, aby vás neomrzeli už druhý den? Přinášíme vám pár tipů, stačí si přeci jen vybrat :-).

Vaječné pomazánky – velikonoční klasika

Opravdovou klasikou, kterou po velikonocích využije snad každý, je vaječná pomazánka. Stačí vajíčka nastrouhat, přidat máslo, sůl a pepř a je hotovo. Nemusíte se ale držet pouze základního receptu. Existuje i celá řada skvělých variant. Přidejte si do pomazánky jarní čerstvé bylinky, česnek, nastrouhaný sýr nebo třeba namixované rybičky.

Vyzkoušejte:

Jemná vaječná pomazánka               Brokolicovo-vajíčková pomazánka                 Bramborovo-vajíčková pomazánka

Smažená vajíčka na mnoho způsobů

Zkoušeli jste si někdy usmažit obalované vajíčko? Ne, tak právě nyní máte přeci jedinečnou příležitost. Stejně tak můžete vyzkoušet vaječné placičky, do kterých se kromě nasekaných vařených vajíček přidají ještě další ingredience. Pokud hledáte vhodnou přílohu, pak přijdou vhod vaječné krokety. Vyzkoušet můžete také pštrosí vejce nebo vaječné řízky, které jistě vaše rodina neodmítne.

Vyzkoušejte:

Vaječné placičky s bylinkami                   Vaječné krokety                   Vaječné řízky                   Pštrosí vejce

Vaječné saláty pro jarní dny

Vařená vejce samozřejmě patří i do nejrůznějších salátů, jako je například klasický bramborový nebo vlašský salát, proč ale nevyzkoušet rovnou salát vaječný. Variant je i zde samozřejmě celá řada, přizpůsobit ho můžete tomu, co máte rádi, i tomu, co zrovna najdete ve Vaší lednici.

Vyzkoušejte:

Vajíčkový salát                   Bramborový salát                   Velikonoční salát                   Zdravý vaječný salát

Vajíčka, vajíčka a ještě jednou vajíčka

Další recepty, které s vaječnou nadílkou oceníte? Jistě. Zkuste vaječnou tlačenku, vejce v aspiku nebo ruské vejce. Vajíčka také můžete rozříznout, žloutky rozmixovat, smíchat s dalšími ingrediencemi a opět je naplnit. Takto naplněné jsou skvělé k snídani. Pro kulináře, kteří rádi zkoušejí něco nevšedního, pak doporučujeme vaječný koláč.

Vyzkoušejte:

Ruské vejce                   Vejce v aspiku                  Vaječná tlačenka                   Plněná vajíčka                   Vaječný koláč

Vařená vajíčka a běžná kuchyně

Pro využití vařených vajec ale nemusíte vymýšlet jen speciální recepty. Často si stačí jen vzpomenout na některé recepty z klasické české kuchyně. Vždyť mnoho z nich by se bez vařených vajíček ani neobešlo. Koprová omáčka s knedlíkem a vejci, španělský ptáček, znojemská omáčka, čočka s vejcem,…

Vyzkoušejte:

Koprová omáčka                   Čočka s vejcem                    Znojemská omáčka                   Španělský ptáček

Doufáme, že jsme Vás dostatečně inspirovali. Pokud máte i vy nějaký recept, jak využít vařená vajíčka z velikonoc, podělte se o něj s námi.

(3 rating) (not rated yet) 4.0 3
2.4.2013

Štítky

Velikonoční jídla Vařená vejce Vajíčka na tvrdo

Přidat komentář