Přidat recept

Svátek svatého Martina – nejen svatomartinská husa

Tradice svátku svatého Martina se táhne již od nepaměti. Právě v tento den byl pro hospodáře koncem roku, kdy bylo třeba ukončit nebo obnovit dohody s čeledíny, vyplatit jim mzdu a chystat se na první sníh. K datu 11. 11. ale patřili i mnohé poutě a posvícení a hody, kterým od pradávna panovala svatomartinská husa.

Proč k tomuto svátku patří neodmyslitelně zrovna husa, vysvětlují hned dvě legendy. První říká, že svatý Martin husy proklel, protože ho neustále rušili při jeho kázání. Ve druhé se pak můžete doslechnout, že svatý Martin se ve své skromnosti k husám do husníku schoval při volbě nového biskupa. Husy ho ale svým kejháním prozradily. Ať už to ale bylo jakkoliv, husa se od té doby na svatého Marina peče. My ale v tomto článku nezůstaneme pouze u husy, ale podíváme se i na tradiční martinské rohlíky.

Recept na svatomartinskou husu se zelím

Upéct výbornou svatomartinskou husu není nic složitého. Stačí se ji řádně věnovat a posvícení budete mít i u sebe doma.

Potřebovat budete:

Očištěnou husu (cca 4 kg), sůl, majoránku, kmín, 1 větší housku a hrnek vody

Očištěnou husu ze všech stran pořádně nasolte. Důležité je nezapomenout také na vnitřek husy, který vytřete také značným množstvím majoránky. Poté opět ze všech stran husu okmínujte. Nakonec vložte do husy housku, která slouží k nasáknutí tuku, který se bude při pečení dovnitř uvolňovat. Husu dejte na dostatečně velký pekáč, podlijte vodou a dejte péct do předem vyhřáté trouby (160°C).

Důležité je husu při pečení přibližně každých patnáct minut polít vypečeným sádlem. Jen tak totiž husa zůstane nevysušená. Po hodině a půl husu na pekáči obraťte a pečte stejnou dobu s přeléváním i její druhou stranu. Na posledních přibližně 15 minut troubu rozpalte na 180°C, aby se na povrchu vytvořila krásná křupavá kůžička.

Hotovou husu vyndejte z trouby, nechte chvíli zchladnout, vyjměte nasáklou housku a můžete podávat. Jak je známo, nejlépe svatomartinská husa chutná s knedlíkem a se zelím. Recept na bramborové knedlíky stejně jako výborný recept na Babiččino dušené zelí, zde sice neuvádíme, ale naleznete je na našich stránkách také.

Recept na martinské rohlíčky

Po ukončení služby u hospodáře dostávala odchozí čeleď martinské rohlíčky zvané také vandrovnice. Známé jsou ale i pod názvy jako podkovy, martiny, roháče nebo zahýbáky. Kromě čeledínů si na rohlíčcích pochutnali i koledníci nebo chlapci od svých dívek. Klasické, které si zde také uděláme, se plní mákem. Setkat se ale můžete i s tvarohovými nebo povidlovými.

Potřebovat budete:

150 g másla, 60 g cukru, 2 vejce (resp. žloutky), 30 g droždí, cca 250 ml mléka, citronovou kůru, špetku soli, 500 g hladké mouky, maková náplň (svařený mák s mlékem a trochou cukru)


Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku soli, lžičku cukru a nechte ho vzejít. Mezitím v hluboké míse si utřete do pěny máslo s cukrem, poté přidejte žloutky a trochu citronové kůry. Poté přidejte mouku a vzešlé droždí a vypracujte tuhé těsto. To zaprašte trochou mouky a nechte na teplém místě přibližně hodinku kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na osm dílů. Každý díl vždy rozválejte na placku, kterou rozdělte na čtvrtiny do tvaru trojúhelníku. K nejkratší straně naneste vychladlou makovou náplň, ohnete přilehlé rohy, a náplň zabalte do tvaru rohlíčku. Vzniklé rohlíčky dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 15 minut odpočinout. Poté pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně 15 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou. Po upečení pocukrujte a nechte vychladnout.

Přejeme vám příjemné strávení svátku svatého Martina. Nalijte si sklenku vína a dobrou chuť!

(1 rating) (not rated yet) 5.0 1
2.11.2012

Štítky

svatomartinské menu svatomartinské posvícení slavnostní menu

Přidat komentář