Přidat recept

Nejlepší Valentýnské dezerty

Hledáte originální způsob, jak svému miláčkovi zpříjemnit den svatého Valentýna, který se kvapem blíží? Uvařte mu něco dobrého. Pokud nemáte čas, abyste uvařili celé Valentýnské menu, které jsme vám doporučovali v minulém článku, vykouzlete alespoň některý z následujících lahodných dezertů. A není třeba připomínat, že samotný recept a příprava nestačí. Dejte si proto obzvlášť záležet zejména na stylu podávání.

Je známo, že láska prochází žaludkem, a základem pravého Valentýnského dezertu je čokoláda. Pokud si Váš partner na čokoládu nepotrpí, nebojte se a přejděte přímo k dalšímu receptu. Jestliže ale čokoládu miluje, vězte, že po tomhle dezertu bude do vás blázen ještě víc, než dřív. 

Malá sladká smrt

225g hořké čokolády (nejlépe 70% kakaa), 140g másla, 210g cukru krupice, 4 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce zakysané smetany, lžička sody nebo prášku do pečiva, lžička vanilkové esence


Připravte vodní lázeň a dejte do ní rozpustit čokoládu s máslem. Mezitím vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a přidejte kakao, mouku, sodu nebo kypřící prášek a vanilkovou esenci. Až bude čokoláda s máslem rozehřátá, dobře ji promíchejte a pomalu vlévejte do vyšlehané směsi. Nakonec vše zašlehejte smetanou a vlijte do předem vymazané a vysypané formy srdcového tvaru. V předem vyhřáté troubě na 180°C pečte asi 45 minut.

Upečený dort nechte vychladnout ve formě a po vychladnutí ho dejte ještě nejméně na dalších 30 minut do lednice. Poté vyklopte. Pokud chcete, můžete horní vrstvu seříznout do roviny. Následně pokryjte dort polevou. Tu připravíte snadno zahřátím smetany a rozpuštěním čokolády ve vodní lázni. Po vychladnutí poleva sama zhoustne. Nakonec dort můžete ještě podle svých představ ozdobit klasickým cukrářským zdobením.

 

Ne pro všechny je čokoláda, a tak vám doporučíme i další dezert, který o ní ani nezavadí. Je přitom také krásně sladký, a pokud si dáte záležet, bude vypadat neméně krásně. Zmrzlinou a ovocem se prostě nic zkazit nedá.

Hrozny v perlivém želé

300g hroznového vína, 1 láhev šampaňského nebo sektu, 100g marcipánu, 20g želatinového prášku, vaničku citrónové zmrzliny, červené potravinářské barvivo, mátu


Připravte želatinu podle návodu a nechte ji povychladnout. Mezitím omyjte víno, vyndejte případná semínka a nakrájejte kuličky na drobné kousky. Na marcipán smíchejte s potravinářskou barvou a vyválejte ho na tenký plát. Poté z něj pomocí formičky vykrájejte malá srdíčka.

Do ozdobných sklenic dávejte nakrájené hroznové víno, které budete postupně přelívat želatinou a prokládat srdíčky. Nakonec do poháru přidejte kopeček citrónové zmrzliny a ozdobte lístky máty.

 

Není váš partner na sladké? I pro vás máme řešení v podobě speciálního sýrového fondue. Namáčet v rozpuštěném sýru můžete cokoli vás napadne, od pečiva či masa po ovoce a zeleninu. Pro co se rozhodnete, je jen na vaši fantazii. Oproti konzumaci ostatních dezertů má navíc fondue výhodu v téměř obřadním podávání. Co je romantičtějšího, než se nechat krmit výborným sýrovým fondue s lehkou příchutí vína.

Opilé sýrové fondue

cca 200g nastrouhaného Ementálu, cca 200g nastrouhaného sýru Le Gruyere, 2 šálky bílého suchého vína, trocha vody, lžička kukuřičného škrobu, čerstvý chléb, zelenina a ovoce, nakrájená klobása nebo další ingredience na namáčení

 

Ve větší misce nebo hrnci na střední plamen zahřívejte víno (ale nevařte!). Až bude teplé, opatrně přimíchejte předem promíchané nastrouhané sýry. Vše míchejte, až vznikne krémová směs. V malé misce stranou rozmíchejte kukuřičný škrob s trochou vody a přimíchejte ho k sýrové směsi a přiveďte ji k varu. Až směs zhoustne, odstavte ji a přelijte do nádoby na fondue s malým plamenem nebo do misky pod níž umístíte svíčku, která bude směs držet teplou.

Do připravené směsi můžete namáčet čerstvý chléb, klobásu, nakrájená rajčátka, hroznové víno a další dobroty.

(2 hodnocení) (jestě nehodnoceno) 5.0 2
9.2.2013

Štítky

slavnostní menu jídlo na valentýna recepty na valentýna romantická večeře recept

Přidat komentář