Přidat recept

Nejdivnější vánoční recepty z celého světa

Ještě než Vás zahrneme články o nejvybranějších vánočních pochoutkách, nápady na netradiční vánoční cukroví a dalšími gastronomickými požitky, připravili jsme si pro Vás malou ochutnávku tří nejdivnějších vánočních receptů. Lahůdky, které stojí za ochutnání, to rozhodně jsou. Napoprvé se ale možná bude Váš jazýček divit, co mu to o letošních vánocích předkládáte.

Prasečí hlava s ječmenem

Tato pochoutka nesmí chybět na žádném lotyšském vánočním stole, respektive mezi pokrmy, které se chystají 22. prosince na oslavu letního slunovratu. Recept není nijak složitý a je skvělou příležitostí využít i části prasete, které se nehodí pro běžnou konzumaci. Možná tak zavzpomínáte na staré časy, kdy i u nás dokázali hospodyňky zpracovat bez výjimky celé zabité zvíře. A komu zní vařená prasečí hlava s ječmenem příliš divně, může tomuto jednoduchému pokrmu říkat tradičním názvem Grūdenis.

Recept na Grūdenis

Potřebujete: půl prasečí hlavy, 0,5kg prasečích nožek, 0,5kg ječmene, 250g šedého hrachu, 2-3 cibule, 3 mrkve, celer, petrželka, česnek, sůl, pepř, tymián, bazalka, olej

Postup: Hrách a ječmen namočíme zvlášť den před vařením. Hrášek uvařte do měkka a po dovaření osolte. Do velkého hrnce se studenou vodou dejte prasečí hlavu a nožky. Přidejte sůl, pepř, trochu oleje, osmaženou cibulku a nakrájenou mrkev. Až bude vše teplé, přidejte ještě česnek a petrželku. Po hodině vaření přimíchejte namočený ječmen a nakrájený celer. Vaříme, dokud není vše měkké. Chuť upravte přidáním koření podle chut.

 

Anglický puding

Na to, že si rodiny v Anglii každoročně pochutnávají na tradičním pudingu, jsme si již zvykli. Jen málokdo ho ale opravdu uvařil a ochutnal. Ačkoliv se konkrétní recepty liší kraj od kraje a na své si přijdou i tajné rodinné ingredience, vždy to vypadá podobně, jako když vařili pejsek s kočičkou. Většinou se totiž do pudingu dá všechno, co se zrovna v domácnosti najde. Bříško Vás po tomto jídle ale bolet nebude, pokud si dáte pozor a nespolknete stříbrnou minci, která se při vaření do pudingu přidává. Tomu, kdo jí při stolování ve své porci najde, má totiž přinést štěstí, nikoliv bezesnou noc na pohotovosti.

Recept na anglický puding

Potřebujete: 100g mandlí nebo ořechů, 150g hrozinek, 100g sušeného rybízu (dá se nahradit dalšími rozinkami), 40g kandované citrónové kůry, 40g kandované pomerančové kůry, 80g loje nebo přepuštěného másla, lžička jedlé sody, půl lžičky soli, 100g mouky, 80g hnědého cukru, 2 vejce, 50g hořké pomerančové zavařeniny, 50g strouhanky, špetku muškátového oříšku a květu, špetku skořice

Postup: Lůj posekáme na jemno, přidáme do něj vejce a vše řádně promícháme. Poté posekáme hrozinky, mandle nebo ořechy a spolu se všemi dalšími přísadami rozmícháme v těsto. Zpracovanou hmotu necháme nejméně 2 hodiny odpočinout. Potom těsto znovu prohněteme.

Směs nalijeme do předem vymazané pudinkové formy nebo do kameninové mísy a přikryjeme také pomazaným víkem. Poté vaříme 5-6 hodin ve vodní lázni, kontrolujeme množství vody. Až puding zhnědne a zhoustne, je hotovo. Formu otevřeme a puding necháme vychladnout. Po vychladnutí formu opět uzavřete a dejte puding na čtyři týdny odležet do chladu.

Před podáváním je nutné puding znovu přibližně na 2 hodiny povařit ve vodní lázni, a vyklopit na předem vyhřátou mísu. Podává se politý koňakem nebo speciálními omáčkami.

 

Mizející ryba ze severu Evropy

Severskou specialitou, která podle pověsti pochází z Norska, je ryba zvaná lutefisk. Jedná se o speciální rybu podobnou tresce, která se nakládá do sodného louhu (doma raději nahraďte slaným nálevem). Už samotný proces nakládání ryby, pokud si ji nekoupíte již předpřipravenou, je velkým uměním, které zabere přibližně týden. Ještě horší je však samotné pečení. Pokud totiž špatně nastavíte teplotu nebo pečete lutefisk příliš dlouho, celá ryba Vám doslova zmizí před očima, a místo dobré vánoční večeře zbyde jen kedlubnová kaše, která se k tomuto pokrmu podává.

Recept na Lutefisk

Potřebujete: rybu lutefisk, sůl, máslo

Postup: Pokud koupíte lutefisk již naložený, máte vyhráno. Pokud ne, můžete vykostěnou rybu naložit nejméně na den do slaného nálevu. V originálním podání se ryba 3 dny nakládá do sodného louhu a poté se další 4 dny koupe v čisté vodě, která se každý den mění. Přímo z nálevu rybu vložte na hliníkovou fólii, osolte a přiložte kousek másla. Poté lutefisk zabalte a pečte v předem vyhřáté troubě na 350°C podle množství ryby přibližně půl hodiny.

(2 hodnocení) (jestě nehodnoceno) 5.0 2
16.11.2012

Štítky

vánoční recepty zahraniční kuchyně

Přidat komentář