Přidat recept

Masopustní menu od vepřového až po koblihy

Masopustní oslavy jsou v plném proudu. Do popeleční středy již moc času nezbývá a je tak třeba si před půstem pořádně nacpat břicho. Kromě masopustních tanečních zábav, průvodů a maškaření je totiž právě jídlo to, co dělá masopust masopustem. Připravte si tedy s námi skvělé masopustní menu.

Domácí škvarky

K masopustním hodům odjakživa patří i nejrůznější zabijačkové pochoutky, jitrničky, jelítka a jiné. Ty si ale většina z nás doma připraví jen stěží. Na čem si ale můžete pochutnat, jsou skvělé domácí škvarky. Připravíte je během chvíle a s čerstvým chlebem a cibulkou. Uvidíte, že jsou prostě neodolatelné.

1kg syrového vepřového sádla ze hřbetu, 200ml mléka, sůl, pepř, voda

Sádlo omyjte, osušte a nakrájejte na kostky o velikosti cca 1-2 cm. Kostky dejte do hrnce, podlijte trochou vody a pomalu zahřívejte, až se sádlo rozpustí. Za občasného míchání ho škvařte ideálně při teplotě 120°C. Až se sádlo zcela rozpustí, podlijte jej mlékem a škvařte dál, až budou škvarky zlatavé a křupavé. Když sádlo přestane pěnit a škvarky se drží u hladiny, přeceďte sádlo, které nalijte do připravených sklenic pro uchování. Škvarky na pánvi zamíchejte se solí a pepřem a je hotovo.

Pečená pivní krkovice

A u vepřového zůstaneme i při hlavním chodu. Co jiného než právě vepřové maso by totiž mělo být hlavní náplní masopustního menu. Tentokrát s námi můžete zkusit pivní krkovici, která je zosobněním ideálního spojení tučnějšího masa a dobrého piva. Jako přílohu pak jednoznačně volte čerstvý chléb, a k zapíjení jak jinak než pivo.

4 plátky vepřové krkovice, 8 plátků anglické slaniny, 2 cibule, 4 stroužky česneku, pivo, sůl

Vepřové maso omyjte, osušte a jednotlivé plátky posolte. Vedle sebe je naskládejte do mísy na pečení. Na tenká kolečka nakrájejte cibuli a česnek, které naklaďte na plátky masa do mísy a vše pokryjte plátky slaniny. Nakonec vlijte pivo. Jeho typ i množství záleží na vaší chuti. Čím víc piva dáte, tím bude výsledná omáčka hořčí, rozhodně by však nemělo sahat výš, než jsou plátky slaniny.

Mísu přikryjte druhým dílem mísy a dejte do předem vyhřáté trouby na cca 220°C. Vše pečte přibližně hodinu. Na posledních 15 minut pak můžete horní díl mísy odstranit a vše nechat dozlatova dopéct.

Šibřinky s tvarohovou nádivkou sypané mákem

U klasických masopustních jídel ale nenajdete jen masité pokrmy. Své místo tu mají i nejrůznější sladká jídla. Opravdu tradiční jsou například právě šibřinky. Ty lze naplnit jakoukoliv náplní od máku až povidel. My je naplníme tvarohem a zasypeme makovým sypáním.

500 g hladké mouky, 6 vajec, 300 g tvarohu, citrónová kůra, 100 g moučkového cukru, sůl, mák a cukr na posyp, trochu másla na polití

Nejprve vytvoříme tvarohovou náplň. Stačí utřít jeden žloutek s cukrem a přidat tvaroh a trochu citrónové kůry. Vše pořádně promíchejte a dejte do chladu.

Poté z mouky, vajec a trochu soli vytvořte těsto a z něj vyválejte tenkou placku. Z placky vykrajujte kolečka nebo obdélníčky, na které následně naneste lžičku tvarohové náplně. Těsto přehněte a jejich okraje spojte pomocí stlačení (např. druhou stranou lžičky). Naplněné taštičky vařte v osolené vodě 5-8 minut. Podávejte ihned po uvaření polité trochou rozpuštěného másla a sypané mákem a cukrem.

Masopustní koblihy

Na závěr ještě zmiňme recept na opravdu tradiční masopustní koblihy. Ty by totiž rozhodně neměli chybět před začátkem masopustu na žádném stole. Ačkoliv jejich příprava nepatří zrovna mezi nejjednodušší, uvidíte, že chuť čerstvých domácích koblih, vám vaši snahu stokrát vynahradí.

500 g hrubé mouky, 35g droždí, 70g cukru, 250 ml mléka, 3 žloutky, sůl, citrónová kůra, rum, tuk na smažení, marmeládu nebo domácí zavařeninu na naplnění, moučkový cukr na posyp

Přesejeme mouku, do které uděláme důlek a vložíme kousky droždí. Ty posypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Na teplém místě by nám mělo droždí za cca 10 minut pěkně vzejít. Poté začněte vymíchávat těsto, do kterého ještě přidejte žloutky, sůl, rum a citrónovou kůru. Podle potřeby pak přidejte ještě zbytek mléka (také vlažného). Ze všeho by vám mělo vzniknout vláčné těsto, které přikryjte a nechte na teplém místě asi hodinu a půl kynout.

Z těsta vyválíme silnější plát a vykrajujeme kolečka o průměru asi 10cm. Poté vždy na kolečko naneseme marmeládu a druhým kolečkem jej přiklopíme a obě části těsta pevně spojíme. Vytvořené koblihy necháme na vále ještě chvíli dokynout.

Nakonec v kastrolu rozpálíme větší množství tuku a v něm koblihy smažíme z obou stran do zlatavé barvy. Poté stačí jen posypat cukrem a je hotovo.

(2 rating) (not rated yet) 5.0 2
22.2.2013

Štítky

slavnostní menu masopustní menu masopustní koláče masopustní koblížky masopustní jídla recepty masopustní šišky masopustní jídelníček

Komentáře (2)

Avatar - fb.lib

fb.lib

19.01.2016, 21:12

Stáhnou myší do Wordu a vytisknout.Jsem taky zklamaný je tu spousty nedostatků a admin nekomunikuje.

Žák

05.03.2014, 13:23

Museli jsme to celý opisovat!!! :D

Přidat komentář