Přidat recept

Která éčka v potravinách škodí?

Éčka v potravinách jsou již nevyhnutelnou součástí každého nákupu, jež učiníte. Na první pohled nenápadné nápisy E110, E150, E162, E356 a další jsou totiž téměř na každém výrobku. Není ale třeba hned propadat panice. Pod některými se totiž skrývají zcela neškodné látky, se kterými se setkáme i v přírodě. U některých je ale třeba být na pozoru. Ale která jsou která?

Éčka bez obav

Jaké éčko se označují tzv. emulgátory, které jsou přidávány do potravin hned z několika důvodů, jako je prodloužení trvanlivosti, zamezení rychlé zkáze, vylepšení chuti a vůně, nebo také barvy. Mnoho z nich je založeno na přírodní bázi a dostali tento kód pouze proto, že právě jednu z těchto funkcí plní.

Jedná se například o kód E101, kde je skryt Riboflavin neboli vitamin B. Ten slouží v potravinách jako barvivo. Velmi častou látkou, kterou jistě znáte i vy, je pak kyselina citrónová. Ta se skrývá pod zkratkou E330 a plní zejména funkci konzervantu. Podobně na tom jsou například i éčka E200 kyselina sorbová nebo E260 kyselina octová, kterých se také není třeba bát. Ačkoliv se to nemusí zdát, neškodná je také kyselina sýrová E513. V klasické tekuté podobě se jedná samozřejmě o nebezpečnou žíravinu, v potravinách se ale vyskytuje pouze v malém množství, které se užívá například při výrobě sýrů.

Několik dalších neškodných éček, které se v potravinách vyskytují nejčastěji, jsou pak uvedena v následující tabulce.

E100

kurkumin

E101

Riboflavin (vitamin B2)

E140

Chlorofyly a chlorofyliny

E160a

karoteny

E163

Anthokyany

E170

Uhličitan vápenatý

E200

Kyselina sorbová

E260

Kyselina octová

E261

Octan draselný

E270

Kyselina mléčná

E296

Kyselina jablečná

E301

Askorbát sodný

E307

Alfa-tokoferol

E330

Kyselina citrónová

E334

Kyselina vinná

E401

Alginát sodný

E414

Guma guar

E415

Xanthan

E460

Celulosa

E500

Uhličitany sodné

E507

Kyselina chlorovodíková

E513

Kyselina sírová

E524

Hydroxid sodný

E941

Dusík

E948

Kyslík

 

Na která éčka si dát pozor?

Nenechte se ale ukolíbat velkým množstvím neškodných éček. Pořád jsou tu i ty, která škodí, ať už méně nebo více. Mezi škodlivá řadíme éčka, která mají vliv na děti, tedy jsou pro ně nevhodná nebo způsobují hyperaktivitu, dále éčka vyvolávající alergii, a éčka nebezpečná svými nežádoucími účinky. Některé pak bohužel patří hned do všech těchto kategorií.

Předně bychom si měli představit největší hrozby, tedy éčka, která jsou v České republice zakázána a neměli byste tak s nimi přijít vůbec do styku.

E128

Červeň 2G

E921

L-cystin

E925

Chlor

E940

Dichlordifluormetan

E107

Žluť 2G

E121

Citrónová červeň 2

E240

Formaldehyd

E924a

Bromičnan draselný

 

Možná ale ještě nebezpečnější jsou skryté hrozby, které jsou sice v České republice povolené, ale mají již zmíněné nežádoucí účiny, vyvolávají alergie nebo nejsou vhodné pro děti. Opět uvádíme stručný přehled těch nejčastějších.

E123

Amarant

E133

Brilantní modř FCF

E210

Kyselina benzoová

E230

Bifenyl

E250

Dusitan sodný

E284

Kyselina boritá

E320

Butylhydroxyanisol

E420

Sorbitol

E422

Glycerol

E559

Kaolin

E620

Kyselina glutamová

E621

Glutamát/glutaman sodný

E951

Aspartam

E954

Sacharin

 

Informujte se a buďte připraveni

Celkově se tedy pojídání éček není třeba bát, jen se třeba mít se na pozoru a nedůvěřovat plně výrobcům. Kompletní seznam všech éček i s jejich podrobným popisem a účinky samozřejmě naleznete na mnoha portálech na internetu. Důležité je ale přinášet si nezávadné potraviny již z obchodu. K tomu Vám může posloužit i celá řada k tomu uzpůsobených mobilních aplikací, které éčko ihned vyhledají a zhodnotí. Pokud nespoléháte na techniku, můžete využít přehledy éček do peněženky. Zkvalitněte si život kvalitními potravinami.

(2 hodnocení) (jestě nehodnoceno) 4.5 2
19.10.2012

Štítky

éčka v potravinách seznam seznam éček nebezpečná éčka emulgátory

Přidat komentář