Přidat recept

Borůvková buchta

Recept přidal

Ingredience receptu

  • 130 g cukr (možno méně, podle chuti, já dala tak kolem 100 g)
  • 300 g borůvky (opět možno více, já dala hodně - čím více, tím lépe :) )
  • 500 ml kefírové mléko
  • 300 g polohrubá mouka
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g změklé máslo
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 ks vejce

Postup

Trouba se patřičně předehřeje, zhruba na 160 °C. Formu, ve které hodláme péct tuto báječnou buchtu, pořádně vymažeme máslem - aby se pak těsto nepřilepovalo. Dále - máslo spolu s oběma cukry našleháme do pěny. Přidáme vejce a znovu prošleháme - čímž vznikne nadýchaný, světlý a hladký krém. Do toho vmícháme mouku s práškem do pečiva, a za stálého míchání přilijeme také kefír (opatrně, aby se těsto nezdrclo). Nakonec do těsta lehce vmícháme polovinu borůvek - doporučuji vařečkou, ne šlehačem, aby se borůvky nerozbily a zůstaly pěkně celé. Směs poté nalijeme do připravené formy a uhladíme povrch - a na ten nasypeme druhou polovinu borůvek. Buchtu pak pečeme zhruba 50 - 60 minut, a jakmile vidíme, že už je hotová, necháme ji v teplé troubě dojít, pak vyndáme, vyjmeme z formy, a jakmile trochu prochladne, krájíme ji a jíme. Výborně chutná také "odstátá" a chlazená z ledničky, ideálně s kopcem šlehačky.

(1 rating) (not rated yet) 3.0 1
středně obtížný
cca 60 minut

Kategorie

Moučníky, Buchty

Přidat komentář